Tjerk Ridder

THEATERMAKER EN MUZIKANT

SPOREN VAN VRIJHEID

‘Wat is vrijheid voor jou persoonlijk?’
‘Wat weerhoudt je om vanuit vrijheid te denken en handelen?’
‘Als je aan vrijheid denkt, welke droom wil je in je werk en leven neerzetten?’

Deze vragen staan centraal in het reis- en theaterproject Sporen van Vrijheid. Met zijn Belgisch trekpaard Elvi is Tjerk Ridder onderweg gegaan door verschillende landschappen en langs bijzondere plekken van vrijheid en onvrijheid. Met als doel zichzelf en andere mensen op zoek te laten gaan naar de persoonlijke betekenis van vrijheid en aan te zetten om dit verder te verwezenlijken.

Uit de ontmoetingen en ervaringen van onderweg is de multimediale voorstelling ontstaan. De eerste voorstellingen speelden in theater de Paardenkathedraal in Utrecht. In 2016 was een internationale versie op het LOVE360 festival in Istanbul, Turkije en in Duitsland op De Ruhrtriënnale in Bochum te zien.

Ontmoetingen, verbinding en muziek
De ontmoetingen die Tjerk onderweg had werden voor een gedeelte gefilmd door Tobias Mathijsen en deze filmbeelden vormen onderdeel van de voorstelling. De gesprekken geven inkijkjes – en beweegredenen van uiteenlopende mensen. Ze vertellen over hun ideeën en ervaringen. Songs en muziek zijn een belangrijk onderdeel. Muzikaal werkt Tjerk samen met musicus Jochem Braat. In de muziek zoeken ze de verbinding tussen singer-songwriter, pop, jazz en wereldmuziek en geeft het ook live ondersteuning aan de filmbeelden.

Actueel en persoonlijk
Het thema vrijheid is een groot universeel begrip en op dit moment zeer actueel, gezien recente aanslagen, de vluchtenlingen-crisis en de politieke situatie binnen en buiten Europa. Uiteraard komen deze aspecten aan bod maar voornamelijk focust Tjerk zich tijdens Sporen van Vrijheid op de persoonlijke kant van het begrip en gaat in interactie met het publiek; leef je de ruimte en vrijheid die er is in West-Europa? Leef je vanuit jouw mogelijkheden en persoonlijk potentieel?

Tjerk beoogt om met de voorstelling Sporen van Vrijheid het publiek tijd en ruimte te geven om concreet na te denken over hun leven en de samenleving. En hopelijk daarmee mede te inspireren tot het verwezenlijken van essentiële dingen in hun leven.

‘Sporen van Vrijheid’ boek in aantocht
Momenteel schrijft Tjerk aan het boek Sporen van Vrijheid. Naast foto’s en achtergronden van de verschillende etappes van het traject, zoals de Koloniën van Weldadigheid en Schengen vormt de rode draad in dit boek Tjerk’s persoonlijke verhaal over vrijheid, onvrijheid en bevrijding. Zijn verhaal wordt afgewisseld met bijzondere ontmoetingen die Tjerk onderweg had; diverse specifieke persoonlijkheden geven ook hun kijk op vrijheid en bevrijding. Meer over de release van het Sporen van Vrijheid boek in de loop van 2017.

 


Start vanaf theaterfestival OEROL op Terschelling:

Koloniën van Weldadigheid en Schengen in Luxemburg
Na Friesland heeft Tjerk de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe, Overijssel en later ook de koloniën in Vlaanderen bezocht. Een ideologisch initiatief dat generaal Johannes van den Bosch in 1818 startte. Om landlopers en paupers via structuur, discipline en scholing een eerlijk arbeidersbestaan op te laten bouwen. Maar hoe maakbaar en hoe vormbaar is de mens?

Ook is Tjerk met Elvi in Schengen in Luxemburg geweest. Het was in 2015 precies 30 jaar geleden dat het Schengenverdrag door de eerste vijf Europese landen is ondertekend. De viering van 30 jaar zonder paspoort reizen is door de actuele situatie, de vele vluchtelingen op zoek naar hun vrijheid, ook in een heel ander licht komen te staan. Wat betekent vrijheid voor jou? Waar begint mijn vrijheid en eindigt de jouwe? Bij een landsgrens?

Belgisch trekpaard Elvi officieel stadsburger van Utrecht
De release van Sporen van Vrijheid vond plaats op zondag 26 april 2015 in de historische kloostergang van het Pandhof in Utrecht. Burgemeester Jan van Zanen heette het Belgisch trekpaard Elvi officieel welkom als nieuwe burger van de stad Utrecht:

 

Ondersteuning
De Universiteitskliniek voor Paarden van de Universiteit Utrecht ondersteunt Sporen van Vrijheid door middel van advies en veterinaire zorg voor het Belgisch trekpaard Elvi. Anemone Horse Trucks en Triorep uit Scherpenzeel houden ons mobiel; met bijzonder, goed en veilig vervoer onderweg.

 

Fondsen

               vfonds-logo-nieuw-open

Drenthe_3005        logo elise mathilde

logo KfHein,fondslogo Fentener van Vlissingenfonds

 

 

 

Partners

 

Utrecht Science Park         Print_kistjes           Triorep

UU-logo2011_RGB©Logo final BECCA

toneelgroep-theater-utrecht-765x510        Logo_Anemone_Horse_Trucks_Kleur