Tjerk Ridder

THEATERMAKER EN MUZIKANT

BONNE ROUTE!

Tjerk Ridder liep samen met zijn ezeltje Lodewijk de nieuwe Europese culturele route ‘Het Martinuspad’ van Parijs naar Groningen rond het thema delen en solidariteit. Over deze reis en de ervaringen maakte hij de interactieve voorstelling ‘Bonne Route!’ en die voor het eerst speelde op theaterfestival Noorderzon. Kijk voor alle voorstellingsdata op de speellijst.

Lopend, open en kwetsbaar van Parijs naar Groningen
1700 jaar geleden deelde Martinus van Tours, ofwel Sint Maarten, zijn mantel met een bedelaar bij de poort van de Franse stad Amiens. De manteldeling staat symbool voor solidariteit en inspireert al eeuwen vele mensen in Europa. De nieuwe Europese culturele route het Martinuspad, is een traject langs historisch erfgoed van oorlog en vrede. Tjerk loopt samen met zijn ezeltje Lodewijk de 1200 kilometer lange route van Parijs naar Groningen. Wat betekent delen en solidariteit vandaag de dag? Drie maanden lang iedere dag op zoek naar een overnachtingsplaats, douche, eten en drinken voor man en ezel ontmoette Tjerk spontaan vele mensen én zichzelf. Hij ervaart wat het is om lopend, open en kwetsbaar, onderweg te gaan en afhankelijk te zijn van anderen. Hij wordt geconfronteerd met tijd, afstand en grenzen, maar ook met zijn verlangens en de drang naar controle en bezit.

Interactieve theatervoorstelling
De intensieve voettocht van Eiffeltoren naar Martinitoren vol belevenissen en ervaringen heeft geleid tot Bonne Route!, zijn derde theaterprogramma. Geïnspireerd door de reis, ondersteund door pianist Jochem Braat en filmmateriaal van onderweg vertelt en zingt Tjerk over de belevenissen en ontmoetingen. Hij wisselt daarbij ervaringen uit en stelt vragen aan zichzelf en het publiek; over het delen van tijd, verhalen, liefde, verdriet en bezit. In de grote zin van het woord, over het delen van de planeet en het delen van vrede.

Klik hier om de recensie van de Leeuwarder Courant (01/10/18) te lezen en kijk voor alle voorstellingsdata op de speellijst.

Documentaire Bonne Route!
Documentairemaker Tobias Matthijsen volgde Tjerk en Lodewijk onderweg en maakte een documentair verslag over de reis in twee delen. RTVUtrecht zond deze onlangs uit. Bekijk hier deel 1 en deel 2

Crowdfunding campagne delen
Zoals Martinus van Tours ooit de helft van zijn mantel deelde, zo deelde Tjerk de helft van het bedrag dat hij middels de crowdfunding campagne verzamelde met de Talant-zorginstelling uit Bolsward. In samenwerking met stichting Tafelboom werd er van het hout van een Utrechtse boom een verplaatsbaar Lodewijk-bankje gemaakt en gaf Tjerk dit bankje cadeau aan de bewoners, medewerkers en de buurt van Talant in Bolsward. Wil je daar meer over weten? Klik hier voor het delen van onze crowdfunding-campagne

Fondsen/Partners

Meer informatie over de andere projecten, achtergronden én de actuele speellijst vind je onder de menuknoppen bovenaan deze pagina. Wil je op de hoogte blijven? Meld je rechts aan voor de nieuwsbrief of volg Tjerk via Social Media; Twitter, YouTube, Spotify Instagram en Facebook.