Tjerk Ridder

THEATERMAKER EN MUZIKANT

BONNE ROUTE!

In 2017 liep Tjerk Ridder samen met zijn ezeltje Lodewijk de nieuwe Europese culturele route ‘Het Martinus-pad’ van Parijs naar Utrecht rond het thema delen. In de zomer van dit jaar vervolgden Tjerk en Lodewijk het Martinus-pad van Utrecht via Noord-Holland naar de provincie Friesland als onderdeel van het programma Leeuwarden 2018, Europese Culturele Hoofdstad. De voettocht bracht hem uiteindelijk naar de Martinitoren in Groningen waar Tjerk zijn nieuwe voorstelling ‘Bonne Route!’ van 23 t/m 27 augustus speelde op theaterfestival Noorderzon. Kijk voor alle aankomende voorstellingsdata op onze speellijst.

Sint Maarten
1700 jaar geleden deelde Martinus van Tours, ofwel Sint Maarten, zijn mantel met een bedelaar bij de poort van de Franse stad Amiens. De manteldeling staat symbool voor barmhartigheid en solidariteit en inspireert al eeuwen vele mensen in Europa en elders in de wereld.

Martinus-pad 2017: van Parijs, via Amiens en Ieper naar Utrecht
De nieuwe Europese culturele route ‘het Martinus-pad, is een traject langs historisch erfgoed van oorlog en vrede. In 2017 loopt Tjerk samen met zijn ezeltje Lodewijk deze 800 kilometer lange route van Parijs naar Utrecht. Hij ervaart wat het is om lopend, open en kwetsbaar, onderweg te gaan en afhankelijk te zijn van anderen. Hij wordt geconfronteerd met tijd, afstand en grenzen, maar ook met zijn verlangens, de drang naar controle en bezit. 

Martinus-pad 2018: van Utrecht, via Leeuwarden naar Groningen
Afgelopen zomer trok Tjerk het Martinus-pad door naar Noord-Nederland, 400 kilometer van Domtoren naar Martinitoren. Samen met ezeltje Lodewijk liep hij stapvoets via de Vecht naar Noord-Holland, via de Afsluitdijk naar de provincie Friesland, als onderdeel van het programma Leeuwarden 2018. Het thema Iepen Mienskip (open gemeenschap) heeft een directe link met het thema delen en onderweg bezochten Tjerk en Lodewijk allerlei projecten en programmaonderdelen van de Europese culturele hoofdstad. Op 23 augustus arriveerden ze bij hun eindbestemming, de Martini-toren in Groningen.

Bonne Route! – de voorstelling
Deze inspirerende maar ook intensieve voettocht van Eiffeltoren naar Martinitoren vol bijzondere ervaringen heeft geleid tot Bonne Route!, Tjerks derde multimediale theatervoorstelling, die hij samen met pianist Jochem Braat van 23 t/m 27 augustus speelde op het theaterfestival Noorderzon in Groningen. Geïnspireerd door de reis en het levensverhaal van Martinus wisselt Tjerk door middel van vertellingen, filmmateriaal en songs zijn ervaringen van onderweg uit met zijn publiek. Het delen van tijd, verhalen, liefde, verdriet en bezit. In de grote zin van het woord; het delen van onze planeet en het delen van vrede. Voor alle voorstellingsdata zie onze speellijst. Of klik hier voor de recensie van de Leeuwarder Courant van 1 oktober 2018.

Crowdfunding campagne 2018 en delen
Zoals Martinus de helft van zijn mantel deelde, zo deelt Tjerk de helft van het bedrag dat hij middels de crowdfunding campagne verzamelt heeft met de Talant-zorginstelling uit Bolsward. Een bijzondere plek en gemeenschap die hij onderweg heeft ontmoet. Wil je daar meer over lezen? Klik hier voor  het delen van onze crowdfunding campagne

Support
De Universiteitskliniek voor Paarden van de Universiteit Utrecht ondersteunt Bonne Route! door middel van advies en veterinaire zorg voor het ezeltje Lodewijk. Anemone Horse Trucks en Triorep uit Scherpenzeel houden ons mobiel met goed en veilig vervoer.

Fondsen/Partners

Meer informatie over de andere projecten, achtergronden én de actuele speellijst vind je onder de menuknoppen bovenaan deze pagina. Wil je op de hoogte blijven? Meld je rechts aan voor de nieuwsbrief of volg Tjerk via Social Media; Twitter, YouTube, Spotify Instagram en Facebook.