Tjerk Ridder

THEATERMAKER EN MUZIKANT

TJERK & TEAM

Tjerk Ridder
– concept, tekst, muziek –
Tjerk is geboren in Utrecht en groeit op in Maarn. Na de middelbare school in Zeist studeert hij aan de theaterscholen van Amsterdam en Utrecht en speelt hij vervolgens bij verschillende toneelgezelschappen als de Paardenkathedraal, het MUZ theater en heeft hij gastrollen in tv-series als Finals, Goede Tijden, Slechte Tijden en Rozengeur & Wodkalime. Een reis en tournee door Japan inspireert hem om een eigen interpretatie van theater en muziek te ontwikkelen. Uitgangspunt voor zijn voorstellingen zijn ervaringen en ontmoetingen die hij opdoet tijdens zijn reizen. Levensverhalen, menselijke groei en de samenleving in zijn geheel zijn een sterke inspiratiebron voor hem. Wat beweegt mensen? Wat zeggen ze? Waar verlangen ze naar? Hoe verhoudt dat zich tot wat ze doen? Deze vragen en antwoorden verwerkt Tjerk in zijn voorstellingen. Hij speelt zijn programma’s in theaters en op festivals, maar ook daarbuiten. Zijn verhalen dienen ter inspiratie bij veranderingsprocessen van organisaties en bedrijven. Tjerk Ridder werkt samen met musici en een ondersteunend team:
Jochem Braat
– toetsen, backing vocals – Jochem rondde zijn studie jazz piano af aan het conservatorium van Utrecht, Amsterdam en Rome. In de Nederlandse muziek-wereld staat hij bekend als een musicus die zich thuis voelt in uiteenlopende stijlen: zo speelt hij traditionele jazz uitvoeringen en laat hij klassieke-musici en jazz-musici samen spelen in zijn groep sQuare ensemble. In de electro-synth-pop-band Luchtman speelt hij synthesizers. Bij Tjerk Ridder speelt Jochem toetsen en is hij bandleider als contrabassist Caroline Kamp en percussionist Daan van Kasteren ook in de voorstelling meespelen.
Caroline Kamp
– contrabas, backing vocals – Caroline Kamp studeerde contrabas aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, Jazz Academy).  Momenteel is Caroline werkzaam als freelance bassiste en speelt zij regelmatig in meerdere vaste formaties zoals Goslink en PETRA. Daarnaast geeft zij les in contrabas en basgitaar.
Daan van Kasteren
– drums, percussie, backing vocals – Daan van Kasteren studeerde lichte muziek en jazz aan het conservatorium van Amsterdam. Hij speelt actief in verschillende bands en geeft drumles. Daan is een allround drummer; zijn specialiteit is jazz (swing, bigband, bebop).
Johan van der Kooij
– MMP – Johan werkte 20 jaar in de theaterwereld in organisatorische functies. Daarnaast werkte hij als zelfstandig trainer, coach en consultant voor Nederlandse bedrijven en organisaties op het gebied van human resources. Sinds 2015 werkt Johan voor stichting Mobile Minds Projects.
Moniek Janssen
– publiciteit, communicatie – Moniek is als ZZP’er werkzaam in de culturele sector van Utrecht en omgeving. Zij heeft gewerkt voor vele organisaties en evenementen waaronder 20 jaar Leidsche Rijn, DOMunder, het UCK, de Vrede van Utrecht en Culturele Zondagen. Als lid van het Sint Maartensberaad houdt zij zich bezig met de viering van Sint Maarten en de marketing/communicatie van de Sint Maarten Parade.
Claire Poel
– publiciteit, communicatie – Claire Poel is freelance journalist en radiomaker, Voice bij Blendle Audio. In het team van Tjerk adviseert zij over de inzet van social media.
Tobias Mathijsen
– film Tobias Mathijsen is documentaire filmmaker en autonoom videokunstenaar. Voor Sporen van Vrijheid en Bonne Route! werkte hij aan vlogs, registraties en video’s die geïntegreerd werden in de voorstellingen. Over Bonne Route! maakte hij een tweedelige documentaire.
Joep Hendrikx
– hoofd techniek; licht, beeld – en geluidsontwerp 
Peter van Kalleveen
– audio techniek –
Lodewijk (18 april 2013)
Als verwaarloosde hengst is Lodewijk in 2016 bij de ezelsopvang de Ezelshoeve in Baarle Nassau beland en in het voorjaar van 2017 bij Tjerk komen wonen. Hij is dapper en eigenzinnig en houdt van op avontuur gaan. Hij droeg zonder mokken meer dan 1200 kilometer lang, tent en bagage van Parijs naar Groningen. Oren vooruit en lopen!
Elvi (28 april 2006)
Tjerk is voor Sporen van Vrijheid onderweg gegaan met het Belgisch trekpaard Elvi. Elvi is groot, sterk en weegt 800 kilo maar ondanks haar afmetingen is ze heel fijngevoelig. Een trekpaard-prinsesje met een groot hart! Elvi woont tegenwoordig weer in Belgie op de Palmpaardenstoeterij Diepensteyn in Steenhuffel.
Dachs (01 november 2006)
Toen Dachs 6 weken oud was kwam ze bij Tjerk wonen en sindsdien zijn ze bijna onafscheidelijk. Dachs heeft 15 verschillende landen gezien en is altijd mee tijdens de voorstellingen. Dachs had haar eigen items in de Duitse magazine’s Dogs World en Pets World en is de meest gefilmde en gefotografeerde teckel van Europa!

Met dank aan Laura Fokkema voor haar fotografische bijdragen.

Meer informatie over de andere projecten, achtergronden én de actuele speellijst vind je onder de menuknoppen bovenaan deze pagina. Wil je op de hoogte blijven? Meld je rechts aan voor de nieuwsbrief of volg Tjerk via Social Media; Twitter, YouTube, Spotify Instagram en Facebook.