Tjerk Ridder

THEATERMAKER EN MUZIKANT

TJERK & TEAM

Tjerk is geboren in Utrecht en groeit op in Maarn. Na de middelbare school In Zeist studeert hij aan de theaterscholen van Amsterdam en Utrecht en speelt hij vervolgens bij verschillende toneelgezelschappen als de Paardenkathedraal, het MUZ theater en heeft hij gastrollen in tv-series als Finals, Goede Tijden, Slechte Tijden en Rozengeur & Wodkalime. Daarnaast doet hij diverse regieopdrachten.

In 2001 wordt hij uitgenodigd om een soloprogramma te maken voor het Hirado Cultural Festival in Japan. Hij treedt er op, geeft theaterworkshops en volgt lessen in karate, Nibuchu (Japanse dans) en Zen. Deze reis geeft hem aanleiding om een eigen interpretatie van theater en muziek te ontwikkelen. In deze heel andere cultuur dan de West-Europese waar hij zelf opgroeide, ontdekt hij de waarde van een verfijnde balans tussen het individu versus het collectief en tussen improvisatie versus vooraf opgezette structuren.

In 2005 lanceert hij de Tjerk Ridder Band waarmee hij speelt op diverse podia en onder andere genomineerd wordt voor de Nederpopprijs 2007.

Levensverhalen, menselijke groei en de samenleving in zijn geheel zijn een sterke inspiratiebron voor hem. Wat beweegt mensen? Wat zeggen ze? Waar verlangen ze naar? Hoe verhoudt dat zich tot wat ze doen?

Om deze vragen te onderzoeken maakt Tjerk in 2010 opnieuw een bijzondere reis dit keer over gastvrijheid, welwillendheid en vertrouwen in Europa. Wat gebeurt als je geïmproviseerd op reis gaat en letterlijk anderen nodig hebt om verder te komen. Hij lift vanuit Utrecht naar Istanbul met een caravan – zonder auto. Uit de ervaringen en ontmoetingen van deze reis ontstaan een boek en een multimediale theatervoorstelling: Trekhaak Gezocht! – Je hebt anderen nodig om verder te komen.

De voorstelling gaat in première op de Wereldexpo in Shanghai en is daarna onder andere te zien op culturele festivals als Lowlands, de Parade, Noorderzon, Crossing Border en het Duitse ExtraSchicht. Daarnaast is de succesvolle voorstelling te zien op allerlei podia buiten het culturele circuit zoals bij congressen en veranderingsprocessen in het bedrijfsleven, voor educatieve of sociale instellingen.
Tjerk ziet de kracht en waarde van de mogelijkheden die kunnen ontstaan als je in staat bent om over je eigen grenzen heen te ervaren, je eigen vooroordelen onder de loep te nemen en om op deze manier uit het ‘hokjes geest denken’ te komen.

Met zijn Belgisch trekpaard Elvi is hij in 2015 opnieuw onderweg gegaan. Dit keer langs bijzondere plekken van vrijheid en onvrijheid in de Benelux, met als doel zichzelf en anderen op zoek te laten gaan naar hun persoonlijke betekenis van vrijheid en aan te zetten dit verder in hun leven te verwezenlijken. De verhalen en ontmoetingen die hij verzamelde vormen de basis van de theatervoorstelling Sporen van Vrijheid. In de zomer van 2017 is Tjerk opnieuw op reis, loopt hij samen met zijn ezeltje Lodewijk een sociaal-culturele pelgrimsroute van Parijs naar Utrecht voor het project In het Licht van Martinus.

 

Johan van der Kooij
management – Johan werkte 20 jaar in de theaterwereld in organisatorische functies. Daarnaast werkte hij als zelfstandig trainer, coach en consultant voor Nederlandse bedrijven en organisaties op het gebied van human resources. Sinds 2012 werkt Johan als creatief manager voor Tjerk Ridder
   
Tom Hendriks
film – Als visual artist is Tom altijd opzoek naar verhalen die hij in beelden kan vertellen. Geïnspireerd door reizen, mensen en muziek maakt hij vanuit zijn artistieke instelling het filmmateriaal voor het reisproject In het licht van Martinus.
Jochem Braat
vleugel en klarinet – Jochem rondde zijn studie jazz piano af aan het conservatorium van Utrecht, Amsterdam en Rome. In de Nederlandse muziek-wereld staat hij bekend als een musicus die zich thuis voelt in verschillende stijlen: zo speelt hij traditionele jazz uitvoeringen en laat hij klassieke-musici en jazz-musici samen spelen in zijn groep sQuare ensemble. In de electro-synth-pop-band Luchtman speelt hij synthesizers. In de voorstellingen van Tjerk Ridder speelt Jochem vleugel, accordeon en klarinet.

Peter van Kalleveen
geluidontwerp en techniek

Roel Beurskens
algemeen assistent

 

Joep Hendrikx
lichtontwerp en techniek