Tjerk Ridder

THEATERMAKER EN MUZIKANT

OVER ONS

Tjerk is geboren in Utrecht en groeit op in Maarn. Na de middelbare school In Zeist studeert hij aan de theaterscholen van Amsterdam en Utrecht en speelt hij vervolgens bij verschillende toneelgezelschappen als de Paardenkathedraal, het MUZ theater en heeft hij gastrollen in tv-series als Finals, Goede Tijden, Slechte Tijden en Rozengeur & Wodkalime

In 2001 wordt hij uitgenodigd om een soloprogramma te maken voor het Hirado Cultural Festival in Japan. Naast optreden geeft hij theaterworkshops en volgt hij zelf lessen in karate, Nibuchu (Japanse dans) en Zen. Deze reis geeft hem aanleiding om een eigen interpretatie van theater en muziek te ontwikkelen. In deze heel andere cultuur dan de West-Europese waar hij zelf opgroeide, ontdekt hij de waarde van een verfijnde balans tussen het individu versus het collectief en tussen improvisatie versus vooraf opgezette structuren.

In 2005 lanceert hij de Tjerk Ridder Band waarmee hij speelt op diverse podia en onder andere genomineerd wordt voor de Nederpopprijs 2007.

Levensverhalen, menselijke groei en de samenleving in zijn geheel zijn een sterke inspiratiebron voor hem. Wat beweegt mensen? Wat zeggen ze? Waar verlangen ze naar? Hoe verhoudt dat zich tot wat ze doen?

Om deze vragen te onderzoeken maakt Tjerk in 2010 opnieuw een bijzondere reis dit keer over gastvrijheid, welwillendheid en vertrouwen in Europa. Wat gebeurt als je geïmproviseerd op reis gaat en letterlijk anderen nodig hebt om verder te komen. Hij lift vanuit Utrecht naar Istanbul met een caravan – zonder auto. Uit de ervaringen en ontmoetingen van deze reis ontstaan een boek en een theatervoorstelling: Trekhaak Gezocht! – Je hebt anderen nodig om verder te komen.

De voorstelling gaat in première op de Wereldexpo in Shanghai en is daarna onder andere te zien op culturele festivals als Lowlands, de Parade, Noorderzon, Crossing Border en het Duitse ExtraSchicht. Daarnaast blijkt de voorstelling ook heel succesvol op allerlei podia buiten het culturele circuit zoals bij congressen en veranderingsprocessen in het bedrijfsleven, voor educatieve of sociale instellingen.

In 2015 gaat hij met zijn Belgisch trekpaard Elvi onderweg. Dit keer langs specifieke plekken en locaties van vrijheid en onvrijheid in de Benelux met als doel op zoek te gaan naar het besef, de betekenis en het belang van persoonlijke vrijheid. De ervaringen, verhalen en ontmoetingen die hij verzamelt vormen de basis van de theatervoorstelling Sporen van Vrijheid.

In 2017 bewandelt Tjerk met zijn ezeltje Lodewijk de nieuwe Europese culturele route, het Martinus-pad. Stapvoets onderweg van Parijs naar Utrecht onderzoekt hij het thema delen, als het gaat om het delen van tijd, ruimte, een geschiedenis, verdriet, liefde en bezit. De ervaringen en verhalen die hij verzamelt en de ontmoetingen die hij onderweg heeft vormen de basis van de theatervoorstelling Bonne Route. In 2017 ontvangt hij de PAX duif. Een vredeserkenning voor zijn werk in het verbinden van mensen en tonen van solidariteit.

 

Johan van der Kooij
management – Johan werkte 20 jaar in de theaterwereld in organisatorische functies. Daarnaast werkte hij als zelfstandig trainer, coach en consultant voor Nederlandse bedrijven en organisaties op het gebied van human resources. Sinds 2012 werkt Johan als creatief manager voor Tjerk Ridder en stichting Mobile Minds Projects.
   Tobias Mathijsen
film – Als film en documentairemaker is Tobias opzoek naar verhalen die hij in beelden kan vertellen. Geïnspireerd door reizen en mensen maakte hij vanuit zijn artistieke instelling het filmmateriaal voor Sporen van Vrijheid en Bonne Route.
Tom Hendriks
film – Tom is visual artist en geinspireerd door reizen en muziek. Tom maakte in samenwerking met Tobias Mathijsen het filmmateriaal en edits van de vlogs voor Bonne Route.
Jochem Braat
toetsen, klarinet, backing vocals – Jochem rondde zijn studie jazz piano af aan het conservatorium van Utrecht, Amsterdam en Rome. In de Nederlandse muziek-wereld staat hij bekend als een musicus die zich thuis voelt in uiteenlopende stijlen: zo speelt hij traditionele jazz uitvoeringen en laat hij klassieke-musici en jazz-musici samen spelen in zijn groep sQuare ensemble. In de electro-synth-pop-band Luchtman speelt hij synthesizers. Bij Tjerk Ridder speelt Jochem vleugel, accordeon en klarinet en is hij bandleider als contrabassist Caroline Kamp en drummer Daan van Kasteren ook in de voorstelling meespelen. 

Joep Hendrikx
hoofdtechniek, licht, beeld – en geluidsontwerp

 
 Peter van Kalleveen
audiotechniek

 

 

Roel Beurskens
algemeen assistent