Tjerk Ridder

THEATERMAKER & STORYTELLER

BONNE ROUTE!

Tjerk Ridder liep samen met zijn ezel Lodewijk de nieuwe Europese culturele route ‘Het Martinuspad’ van Parijs naar Groningen rond het thema solidariteit en delen. Geinspireerd  door de ervaringen van deze reis ontstond de interactieve voorstelling ‘Bonne Route!’ die voor het eerst te zien was op theaterfestival Noorderzon. In het weekend van 7 en 8 mei 2022 verschijnt zowel Tjerk zijn nieuwe boek – als ook het nieuwe muziekalbum over de reis!

Lopend, open en kwetsbaar van Parijs naar Groningen
1700 jaar geleden deelde de Romeinse soldaat Martinus van Tours, ofwel Sint Maarten, zijn mantel met een bedelaar bij de poort van de Franse stad Amiens. De manteldeling staat symbool voor solidariteit en inspireert al eeuwen vele mensen in Europa. De nieuwe Europese culturele route ‘het Martinuspad’, is een traject langs historisch erfgoed van oorlog en vrede. Tjerk loopt samen met zijn ezel Lodewijk de ruim 1200 kilometer lange route van Parijs naar Groningen. Wat betekent solidariteit en delen vandaag de dag? Drie maanden lang iedere dag op zoek naar een overnachtingsplaats, douche, eten en drinken voor man en ezel ontmoette Tjerk spontaan vele mensen én zichzelf. Hij ervaart wat het is om lopend, open en kwetsbaar, onderweg te gaan en afhankelijk te zijn van anderen. Hij wordt geconfronteerd met tijd, afstand en grenzen, maar ook met zijn verlangens en de drang naar controle en bezit.

Interactieve theatervoorstelling
De intensieve voettocht van Eiffeltoren naar Martinitoren heeft geleid tot Bonne Route!, zijn derde theaterprogramma. Onder muzikale begeleiding van pianist Jochem Braat en andere muzikanten, afgewisseld door filmmateriaal, liedjes en vertellingen laat Tjerk zien wat het met je doet als alledaagse zekerheden niet meer vanzelfsprekend zijn en stelt vragen aan zichzelf én het publiek; over delen van tijd, verhalen, liefde, verdriet en bezit. De samenstelling van iedere voorstelling wordt mede bepaald door interactie met het publiek. Bekijk de actuele speellijst.

Nieuw boek en nieuw muziekalbum 
Op 7 mei 2022 komt het boek uit, dat verhaalt over zijn ervaringen tijdens Bonne Route!-reis. Het ontstaan van het project, de voorbereiding en van de reis zelf. Tjerk zijn nieuwe boek vormt tevens het artwork van zijn nieuwe (online-) muziekalbum. Het boek en het album nemen de lezer én luisteraar langzaam te voet mee onderweg. Het is een combinatie van de ervaringen en gedachten van Tjerk, de ontmoetingen met de mensen die de theatermaker en zijn ezel onderweg spontaan hadden en een soort van moderne wandelgids in één. Met veel kleurrijke foto’s, landkaarten en (online-) videomateriaal. De liedteksten in het boek refereren aan de online-tracks op Spotify. Tjerk geeft tevens beschouwingen op zowel de geschiedenis alsmede een blik op de toekomst van het snel veranderende continent en van het Europese culturele erfgoed. De release van het album en het boek vinden plaats op zaterdag 7 en zondag 8 mei 2022 tijdens een speciaal evenement in Utrecht. Het ‘Weekend voor de Dag van Europa’ in de theaterzaal van de nieuwe bibliotheek op de Neude. Voor de voorverkoop van het boek en tickets voor de release klik op de speellijst.

Lodewijk koffiemok
Als je denkt, ‘ik heb ook recht op koffie’, of als je iemand een origineel cadeau wilt geven, is de Lodewijk-koffiemok verkrijgbaar na de voorstelling en hier online te bestellen.

Documentaire en vlogs Bonne Route!
Documentairemaker Tobias Matthijsen volgde Tjerk en Lodewijk onderweg en maakte een tweedelig documentair verslag van de reis. Hier bekijk je deel 1 en deel 2. Op Tjerk zijn YouTube-kanaal vind je alle wekelijkse reis-vlogs.

Meer informatie over alle voorstellingen, achtergronden én de actuele speellijst vind je onder de menuknoppen bovenaan deze pagina. Wil je op de hoogte blijven? Meld je rechts aan voor de nieuwsbrief of volg Tjerk via Social Media; Twitter, YouTube, Spotify Instagram en Facebook.