Over Tjerk Ridder

Draai je naar de zon

Tjerk Ridder is theatermaker, singer-songwriter en schrijver en ook reiziger, verteller en inspirator. Zijn reizen door Europa mondden uit in muziektheatervoorstellingen, boeken en songs.

Tjerk zingt en vertelt over universele onderwerpen en thema’s rondom de menselijke reis. Welke stappen zet je, welke keuzes maak je? Wat is er nodig om
je met anderen te verbinden? Hoe volg je je hart? Waar vind je de moed om
dingen te doen die je nog nooit eerder deed, die zelfs nog niemand eerder deed?
Hoe vind je de balans tussen voor jezelf zorgen en er zijn voor anderen? De afgelopen jaren werden deze onderwerpen door de tendensen in de wereld alleen maar urgenter.

Tjerk maakte drie reizen en daaruit drie gelijknamige muziektheatervoorstellingen: Trekhaak Gezocht!, Sporen van Vrijheid en Bonne Route! Hij publiceerde twee boeken, Trekhaak Gezocht! en Bonne Route!, waarin hij over de avonturen en ervaringen schrijf. De boeken zijn tevens een muziekalbum.

Hij was te zien op theaterfestival de Parade, Lowlands, Oerol, Crossing Border, Noorderzon en de Wereld Expo. Zijn voorstellingen speelt hij ook in het Duits en Engels. In het buitenland trad hij op in Belgie, Duitsland, Hongarije, Turkije, China en Japan.

Na zijn opleiding aan de theaterscholen van Amsterdam en Utrecht werd Tjerk uitgenodigd om twee maanden lang in Japan te spelen, daar lessen te volgen in karate en Japanse dans en spelworkshops improvisatie te geven. Hij werd er geconfronteerd met leven vanuit het Oosterse collectieve denken en doen, versus het Westerse individualisme. 

Van levensverhalen kun je veel leren over vallen en opstaan en hoe je je eigen stappen kunt zetten naar wat je beweegt. Wat breng ik in de wereld en hoe stem ik af op anderen? 

Hij ontving de Pax Duif voor het verbinden van mensen en het tonen van solidariteit. En uit handen van Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, Le Prix de Partage Européen, een prijs van de Europese culturele route Saint Martin de Tours. 

‘We need others to travel the road we aspire to follow.’​

Tjerk Ridder