Bonne Route!

Te voet met tent en ezel op zoek naar saamhorigheid

Het lijkt een geweldig avontuurlijk idee: in drie maanden tijd van Parijs naar Groningen lopen over het Martinuspad. Een gloednieuwe route door Europa langs erfgoed van oorlog en vrede, en monumenten vernoemd naar de legendarische Sint Maarten. Als Tjerk Ridder aan de 1234 kilometer lange tocht begint, is pas één pelgrim hem voorgegaan.  

Hij loopt de route niet alleen, ezel Lodewijk wandelt met hem mee. Iedere dag moeten ze een slaapplaats, eten en drinken voor man en ezel zien te vinden en zijn ze overgeleverd aan de welwillendheid van mensen onderweg. Lopen over ongebaande paden, op de bonnefooi, met minimaal bezit en een mobieltje dat steeds leegloopt, blijkt uitputtender dan Tjerk vooraf inschatte. Waar is hij aan begonnen? Onderweg door Frankrijk, België en Nederland ontmoet hij de elementen, het tempo van de tijd, overweldigende saamhorigheid, maar bovenal zichzelf. De weg naar huis is lang, kwetsbaar en grensverleggend. 

 In de muziektheatervoorstelling Bonne Route! nemen Tjerk en zijn band het publiek via vertellingen, songs en filmmateriaal mee op reis in het tempo van de menselijke maat. Het publiek bepaalt mede de thema’s waardoor iedere voorstelling uniek is: hoe baan je je eigen pad, hoe ga je om met tegenslag en houd je de moed er in? Wat betekent solidariteit, saamhorigheid en delen vandaag de dag? De voorstelling is een aanmoediging om vertrouwen te houden in de mensheid, je open te stellen en ruimte te maken voor onverwachte ontmoetingen.

Documentaire en vlogs Bonne Route!

Documentairemaker Tobias Matthijsen volgde Tjerk en Lodewijk onderweg en maakte een tweedelig documentaire verslag van de reis. Volg de reis op de voet en bekijk alle reisvlogs die Tjerk onderweg maakte op het YouTube-kanaal.    

‘Ik ben op weg naar huis,

tussen de korenvelden door.

Langs de littekens van toen,

trek ik mijn eigen spoor.’

Uit de song Sporen in een onvolmaakte wereld

Ontdek het hele verhaal met het boek Bonne Route!

De Standaard
De Standaard
Lees verder
Een uitdaging om jezelf uit de comfortzone te halen en persoonlijke grenzen te verleggen.
Marie Claire
Marie Claire
Lees verder
Ontmoeting na ontmoeting wordt de emotionele kaart hertekend van een Europa dat met uitsterven wordt bedreigd.
Dagblad van het Noorden
Dagblad van het Noorden
Lees verder
Op deze reis raak je niet alleen verliefd, maar ook een beetje jaloers.
Vorig
Volgende