Sporen van Vrijheid

Te paard onderweg naar vrijheid

Video afspelen

Wat is vrijheid?

Wat weerhoudt mij om vanuit vrijheid te denken en te handelen?
Als ik aan vrijheid denk, welke droom wil ik in mijn leven neerzetten?

Op zoek naar de persoonlijke betekenis van vrijheid trok Tjerk Ridder met het Belgisch trekpaard Elvi door verschillende landschappen en langs specifieke plekken van vrijheid en onvrijheid in West-Europa. Uit de ervaringen en ontmoetingen van onderweg van deze poëtische en symbolische reis is een interactief muziektheaterprogramma ontstaan.

Actueel en persoonlijk

Vrijheid is een groot, universeel en actueel begrip. Voornamelijk focust Tjerk zich tijdens Sporen van Vrijheid op de persoonlijke kant van het begrip vrijheid en gaat in interactie met zichzelf en anderen; waar beleef jij ruimte en vrijheid? Leef je vanuit jouw mogelijkheden en talenten?

Hoe maakbaar is de mens?

Het project ging van start op theaterfestival Oerol op Terschelling. Na Friesland heeft Tjerk in etappes de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe, Overijssel en in Vlaanderen bezocht. De Koloniën van Weldadigheid zijn in wezen het begin van het huidige Nederlandse zorgsysteem, een ideologisch initiatief dat generaal Johannes van den Bosch ooit in 1818 startte. Om landlopers en paupers via structuur, discipline en scholing een eerlijk arbeidersbestaan op te laten bouwen. Maar hoe maakbaar en hoe vormbaar is de mens? Hoe maakbaar en vormbaar ben je zelf eigenlijk?

Grenzen verleggen; Europa en reizen zonder paspoort

Ook bezocht Tjerk het dorp Schengen in Luxemburg. In 2020 was het 35 jaar geleden dat het Schengen verdrag door de allereerste vijf Europese landen is ondertekend en de inwoners van Europa langzaam maar zeker vrij zonder paspoort kunnen reizen. Maar door de huidige politieke situatie, de vele vluchtelingen op zoek naar vrijheid, is het Schengen verdrag en de Europese samenwerking onder druk komen te staan. Waar begint mijn vrijheid en eindigt de jouwe? Bij een landsgrens?

Sporen van Vrijheid – het interactieve theaterprogramma

Tijdens de voorstelling vertelt en zingt Tjerk, ondersteunt door zijn band en filmmateriaal, over zijn ervaringen voor, – tijdens en na het traject. Een gedeelte van de ontmoetingen van onderweg zijn gefilmd door documentairemaker Tobias Mathijsen. Deze interviews geven inkijkjes – en beweegredenen van uiteenlopende mensen. Ze vertellen voor de camera over hun gedachten, ideeën over en ervaringen van, vrijheid. Tijdens de voorstelling gaat Tjerk ook in interactie met het publiek en geeft hij daarmee tijd en ruimte om stil te staan bij jouw leven en de huidige samenleving in een snel veranderende wereld.

De eerste ‘Sporen van Vrijheid’ voorstellingen vonden plaats in theater de Paardenkathedraal in Utrecht. Een internationale versie was te zien op het LOVE360 festival in het Turkse Istanbul en op de Ruhrtriënnale in het Duitse Bochum. 

 

‘Zee van mogelijkheden, zee van tijd.

Zee van kansen, zee van spijt.

Zee van dromen, zee van vloed,

zee van angst voor wat dat moet.’

Uit de song Zee

De Standaard
De Standaard
Lees verder
Een uitdaging om jezelf uit de comfortzone te halen en persoonlijke grenzen te verleggen.
Marie Claire
Marie Claire
Lees verder
Ontmoeting na ontmoeting wordt de emotionele kaart hertekend van een Europa dat met uitsterven wordt bedreigd.
Dagblad van het Noorden
Dagblad van het Noorden
Lees verder
Op deze reis raak je niet alleen verliefd, maar ook een beetje jaloers.
Vorig
Volgende