Tjerk Ridder

THEATERMAKER & STORYTELLER

SPOREN VAN VRIJHEID

‘Wat is vrijheid voor jou persoonlijk?’
‘Wat weerhoudt je om vanuit vrijheid te denken en handelen?’
‘Als je aan vrijheid denkt, welke droom wil je in je leven neerzetten?’

Deze vragen staan centraal in het reis- en theaterproject ‘Sporen van Vrijheid’. Met het Belgisch trekpaard Elvi is Tjerk Ridder onderweg gegaan door verschillende landschappen en langs specifieke plekken van vrijheid en onvrijheid. Zijn doel: zichzelf en andere mensen op zoek te laten gaan naar de persoonlijke betekenis van vrijheid en aan te zetten om dit verder te verwezenlijken. Uit de ontmoetingen en ervaringen van deze poëtische en symbolische reis is de theatervoorstelling ontstaan. 

Actueel en persoonlijk

Het thema vrijheid is een groot universeel begrip en actueel, gezien recente aanslagen, de vluchtenlingen-crisis en de politieke situatie binnen en buiten Europa. Uiteraard komen deze aspecten aan bod maar voornamelijk focust Tjerk zich tijdens Sporen van Vrijheid op de persoonlijke kant van het begrip en gaat in interactie met het publiek; leef je de ruimte en vrijheid? Leef je vanuit jouw mogelijkheden en persoonlijk potentieel?

Tjerk beoogt om met de voorstelling Sporen van Vrijheid het publiek tijd en ruimte te geven om concreet na te denken over hun leven en de samenleving. En hij hoopt daarmee mede te inspireren tot het verwezenlijken van essentiële dingen in hun leven.

Ontmoetingen, muziek en filmmateriaal

Songs en muziek zijn een belangrijke leidraad in de voorstelling. Muzikaal werkt Tjerk samen met Jochem Braat, Caroline Kamp en Daan van Kasteren en zoeken ze de verbinding op tussen singer-songwriter, pop, jazz en wereldmuziek. Bovendien geven ze met de muziek live ondersteuning aan de filmbeelden. De ontmoetingen die Tjerk onderweg had werden voor een gedeelte gefilmd door Tobias Mathijsen. De gesprekken geven inkijkjes – en beweegredenen van uiteenlopende mensen. Ze vertellen voor de camera – en in de voorstelling – over hun gedachten, ideeën en ervaringen.

De eerste voorstellingen van Sporen van Vrijheid vonden plaats in theater de Paardenkathedraal in Utrecht. In 2016 was een internationale versie te zien op het LOVE360 festival in Istanbul, Turkije en op de Ruhrtriënnale in het Duitse Bochum.

Ankerplaatsen onderweg 

Het reisproject ging van start op theaterfestival Oerol op Terschelling. Na Friesland heeft Tjerk in etappes de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe, Overijssel en later ook in Vlaanderen bezocht. De Koloniën van Weldadigheid zijn een ideologisch initiatief dat generaal Johannes van den Bosch in 1818 startte, om landlopers en paupers via structuur, discipline en scholing een eerlijk arbeidersbestaan op te laten bouwen. Maar hoe maakbaar en hoe vormbaar is de mens?

Wat betekent vrijheid voor jou?

Waar begint mijn vrijheid en eindigt de jouwe?

Bij een landsgrens?

Ook bezocht Tjerk Schengen in Luxemburg. Het was in 2015 precies 30 jaar geleden dat het Schengen-verdrag door de eerste vijf Europese landen is ondertekend. De viering van 30 jaar zonder paspoort door Europa reizen is door de actuele situatie, de vele vluchtelingen op zoek naar hun vrijheid, ook in een ander licht komen te staan.

Meer informatie over alle voorstellingen, achtergronden én de actuele speellijst vind je onder de menuknoppen bovenaan deze pagina. Wil je op de hoogte blijven? Meld je rechts aan voor de nieuwsbrief of volg Tjerk via Social Media; Twitter, YouTube, Spotify Instagram en Facebook.