Tjerk Ridder

THEATERMAKER & STORYTELLER

SPOREN VAN VRIJHEID

‘Wat is vrijheid voor me?’
‘Wat weerhoudt me om vanuit vrijheid te denken en te handelen?’
‘Als ik aan vrijheid denk; welke droom wil ik in mijn leven neerzetten?’

Opzoek naar de persoonlijke betekenis van vrijheid is Tjerk Ridder met het Belgisch trekpaard Elvi door verschillende landschappen en langs specifieke plekken van vrijheid (en onvrijheid) in West-Europa getrokken. Uit de ervaringen en ontmoetingen van onderweg van deze poëtische en symbolische reis is een interactief muziektheater-programma ontstaan.

Actueel en persoonlijk
Vrijheid is een groot, universeel en actueel begrip. Voornamelijk focust Tjerk zich tijdens Sporen van Vrijheid op de persoonlijke kant van het begrip vrijheid en gaat in interactie met zichzelf en anderen; waar beleef jij ruimte en vrijheid? Leef je vanuit jouw mogelijkheden en talenten?

Cultuur en de elementen van de natuur
Het project ging van start op theaterfestival Oerol op Terschelling

Hoe maakbaar is de mens?
Na Friesland heeft Tjerk in etappes de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe, Overijssel en in Vlaanderen bezocht. De Koloniën van Weldadigheid zijn in wezen het begin van het huidige Nederlandse zorgsysteem, een ideologisch initiatief dat generaal Johannes van den Bosch ooit in 1818 startte. Om landlopers en paupers via structuur, discipline en scholing een eerlijk arbeidersbestaan op te laten bouwen. Maar hoe maakbaar en hoe vormbaar is de mens? Hoe maakbaar en vormbaar ben je zelf eigenlijk?

Grenzen verleggen; Europa en reizen zonder paspoort
Ook bezocht Tjerk het dorp Schengen in Luxemburg. In 2020 was het 35 jaar geleden dat het Schengen verdrag door de allereerste vijf Europese landen is ondertekend en de inwoners van Europa langzaam maar zeker vrij zonder paspoort kunnen reizen. Maar door de huidige politieke situatie, de vele vluchtelingen op zoek naar vrijheid, is het Schengen verdrag en de Europese samenwerking onder druk komen te staan. Waar begint mijn vrijheid en eindigt de jouwe? Bij een landsgrens?

Sporen van Vrijheid – het interactieve theaterprogramma
Tijdens de voorstelling vertelt en zingt Tjerk, ondersteunt door zijn band en filmmateriaal, over zijn ervaringen voor, – tijdens en na het traject. Een gedeelte van de ontmoetingen van onderweg zijn gefilmd door documentairemaker Tobias Mathijsen. Deze interviews geven inkijkjes – en beweegredenen van uiteenlopende mensen. Ze vertellen voor de camera over hun gedachten, ideeën over en ervaringen van, vrijheid. Tijdens de voorstelling gaat Tjerk ook in interactie met het publiek en geeft hij daarmee tijd en ruimte om stil te staan bij jouw leven en de huidige samenleving in een snel veranderende wereld.

De eerste ‘Sporen van Vrijheid’ voorstellingen vonden plaats in theater de Paardenkathedraal in Utrecht. Een internationale versie was te zien op het LOVE360 festival in het Turkse Istanbul en op de Ruhrtriënnale in het Duitse Bochum. Bekijk de actuele speellijst.

Meer informatie over de voorstellingen, achtergronden en de actuele speellijst vind je onder de menuknoppen bovenaan deze pagina. Voor boekingen kun je contact opnemen met het management. Wil je op de hoogte blijven van Tjerk’s projecten? Meld je aan voor de nieuwsbrief of volg Tjerk via Social Media; Twitter, YouTube, Spotify Instagram en Facebook.