Tjerk Ridder

THEATERMAKER & STORYTELLER

SPOREN VAN VRIJHEID

‘Wat is vrijheid voor jou?’
‘Wat weerhoudt je om vanuit vrijheid te denken en handelen?’
‘Als je aan vrijheid denkt, welke droom wil je in je leven neerzetten?’

Deze vragen staan centraal in het reis- en theaterproject ‘Sporen van Vrijheid’. Tjerk Ridder is onderweg gegaan met het Belgisch trekpaard Elvi door verschillende landschappen en langs specifieke plekken van vrijheid en onvrijheid in West-Europa. Zijn doel: zichzelf en andere mensen opzoek laten gaan naar de persoonlijke betekenis van vrijheid en aan zetten om dit verder te verwezenlijken. Uit de ontmoetingen en ervaringen van deze poëtische en symbolische reis is het interactieve theaterprogramma ontstaan.

Actueel en persoonlijk
Het thema vrijheid is een groot en universeel begrip. Bovendien actueel gezien het snel veranderende klimaat, de vluchtelingencrisis en de druk die er staat op de economische – en politieke situatie binnen en buiten Europa. Uiteraard komen deze aspecten ook aan bod maar voornamelijk focust Tjerk zich tijdens Sporen van Vrijheid op de persoonlijke kant van het begrip vrijheid en gaat in interactie met zichzelf en anderen; leef je zelf de ruimte en vrijheid? Leef je vanuit jouw mogelijkheden en persoonlijk potentieel?

Cultuur en de elementen van de natuur
Het reisproject ging van start op theaterfestival Oerol op Terschelling

Hoe maakbaar is de mens?
Na Friesland heeft Tjerk in etappes de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe, Overijssel en in Vlaanderen bezocht. De Koloniën van Weldadigheid zijn een ideologisch initiatief dat generaal Johannes van den Bosch in 1818 startte, om landlopers en paupers via structuur, discipline en scholing een eerlijk arbeidersbestaan op te laten bouwen. Maar hoe maakbaar en hoe vormbaar is de mens? De Koloniën van Weldadigheid zijn in wezen het begin van onze huidige zorg-samenleving. Hoe maakbaar en vormbaar ben jij?

Grenzen verleggen; binnen Europa reizen zonder paspoort
Ook bezocht Tjerk met Elvi Schengen in Luxemburg. In 2020 is het 35 jaar geleden dat het Schengen-verdrag door de allereerste vijf Europese landen is ondertekend en de inwoners van Europa langzaam maar zeker vrij zonder paspoort kunnen reizen. Maar door de actuele politieke situatie, de vele vluchtelingen op zoek naar hun vrijheid, is het Schengen-verdrag en de samenwerking binnen Europa in een ander licht komen te staan.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Waar begint mijn vrijheid en eindigt de jouwe?

Bij een landsgrens?

Sporen van Vrijheid – het interactieve theaterprogramma
Tijdens de voorstelling vertelt Tjerk over zijn ervaringen voor, tijdens en na het traject en laat hij ontmoetingen van onderweg zien. Een gedeelte van de ontmoetingen zijn gefilmd door documentairemaker Tobias Mathijsen. Deze interviews geven inkijkjes – en beweegredenen van uiteenlopende mensen. Ze vertellen voor de camera over hun gedachten, ideeën en ervaringen. Tijdens de voorstelling gaat Tjerk ook in interactie met het publiek en geeft daarmee tijd en ruimte om stil te staan bij jouw leven, onze samenleving en de snel veranderende wereld.

Muziek en liedjes zijn een belangrijke leidraad in de voorstelling. Samen met pianist Jochem Braat, bassiste Caroline Kamp en percussionist Daan van Kasteren zoekt Tjerk de verbinding op tussen singer-songwriter, pop, jazz en wereldmuziek. Bovendien geven ze met de muziek live-ondersteuning aan de filmbeelden.

De eerste ‘Sporen van Vrijheid’ voorstellingen vonden plaats in theater de Paardenkathedraal in Utrecht. Een internationale versie was te zien op het LOVE360 festival in het Turkse Istanbul en op de Ruhrtriënnale in het Duitse Bochum. Bekijk de actuele speellijst.

Meer informatie over alle voorstellingen, achtergronden én de actuele speellijst vind je onder de menuknoppen bovenaan deze pagina. Wil je op de hoogte blijven? Meld je rechts aan voor de nieuwsbrief of volg Tjerk via Social Media; Twitter, YouTube, Spotify Instagram en Facebook.