Tjerk Ridder

THEATERMAKER & STORYTELLER

TREKHAAK GEZOCHT!

Je hebt anderen nodig om verder te komen

Tjerk Ridder liftte dwars door Europa, van Utrecht naar Istanbul, met een caravan – maar zonder auto. Onder de titel ‘Trekhaak Gezocht! – Je hebt anderen nodig om verder te komen’ was hij letterlijk opzoek naar trekhaken en daarmee naar welwillendheid, gastvrijheid en vertrouwen. Onderweg vroeg hij de vele Europeanen die hem een trekhaak boden naar hun dromen en grenzen. Uit de reis is een theatervoorstelling en een boek voortgekomen.

De theatervoorstelling Trekhaak Gezocht!
Geïnspireerd door de ervaringen van onderweg ontstond de muziektheatervoorstelling. Het programma is een combinatie van vertellingen, songs en filmmateriaal. Een unieke beleving waarin Tjerk, begeleid door pianist Jochem Braat, het publiek meeneemt op reis aan de hand van universele thema’s als oorsprong, dromen, daadkracht, eenzaamheid, gastvrijheid, vooroordelen en vertrouwen.

Het reisverhaal laat de mogelijkheden van nieuwe verbindingen zien en maakt zichtbaar wat er kan gebeuren als mensen zich open durven te stellen voor het onbekende. Het programma prikkelt en inspireert; het gaat over buiten de lijnen denken en laat zien dat er veel meer mogelijk is dan je van te voren zou kunnen bedenken.

De première vond plaats in het Dutch Culture Center tijdens de Wereld Expo in Shanghai en is sindsdien honderden keren gespeeld o.a. op theaterfestivals De Parade, Lowlands, Noorderzon, Onderstroom, Crossing Border en het Duitse Extraschicht festival. De voorstelling Trekhaak Gezocht! wordt ook veel ingezet op werkconferenties, congressen en ter inspiratie voor veranderingsprocessen van organisaties en bedrijven, educatieve of sociale instellingen. Bekijk de actuele speellijst.

Michael Lucassen / TIIN Capital B.V
Tjerk is gepassioneerd, enthousiast, vernieuwend en pragmatisch. Hij zet de aanwezigen aan te denken en te dromen… En daar ook iets mee te doen. Als Tjerk een evenement of dag komt opluisteren zal je hem niet snel vergeten.

Marcel de Groot / VodafoneZiggo
Wat mij het meest is bijgebleven is dat je niet moet blijven hangen in wat je al hebt. Je moet blijven openstaan voor nieuwe mogelijkheden.

Het boek Trekhaak Gezocht!

Samen met schrijver/journalist Peter Bijl bracht Tjerk Ridder het boek ‘Trekhaak Gezocht! – Je hebt anderen nodig om verder te komen’ uit; een kleurrijke verzameling van 164 pagina’s verhalen en foto’s ontstaan tijdens de bijzondere Europese caravanlift-reis. Met een voorwoord van Herman van Veen.

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandels in Nederland en Belgie, online te bestellen en verkrijgbaar na de voorstelling.

Een Duitstalige versie is uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland onder de titel ‘Anhängerkupplung Gesucht, man braucht andere, um voranzukommen’. De Duitstalige versie is online te bestellen via uitgeverij Patmos Verlag.

´Als we reizen doen we dat voor zaken of de lol. Niet iedereen blijkbaar: Tjerk Ridder en Peter Bijl pakken de oeroude draad weer op. Zij gingen onderweg, wellicht op zoek naar wat wij ooit in beschaafder tijden waren, reizigers´

(Herman van Veen, fragment voorwoord Trekhaak Gezocht!)

Internationale mediahit, YouTube en Spotify
Trekhaak Gezocht! groeide uit tot een internationale media-hit in tien verschillende Europese landen. Hieronder het filmfragment, Vukovar. Al het filmmateriaal van onderweg vind je op het Trekhaak Gezocht-YouTube-kanaal. Op Spotify kan je de nummers van de theatervoorstelling streamen.

Meer informatie over alle voorstellingen, achtergronden én de actuele speellijst vind je onder de menuknoppen bovenaan deze pagina. Wil je op de hoogte blijven? Meld je rechts aan voor de nieuwsbrief of volg Tjerk via Social Media; Twitter, YouTube, Spotify Instagram en Facebook.