Tjerk Ridder

THEATERMAKER EN MUZIKANT

BONNE ROUTE!

In 2017 liep Tjerk Ridder samen met zijn ezeltje Lodewijk de nieuwe Europese culturele route ‘Het Martinus-pad’ van Parijs naar Utrecht rond het thema delen. 

Op 1 juli 2018 vervolgen Tjerk en Lodewijk het Martinus-pad van Utrecht via Noord-Holland naar de provincie Friesland als onderdeel van het programma Leeuwarden 2018, Europese Culturele Hoofdstad. Vervolgens gaat de voettocht naar de Martinitoren in Groningen waar Tjerk zijn nieuwe voorstelling ‘Bonne Route!’ van 23 t/m 27 augustus speelt op theaterfestival Noorderzon en daarna op andere locaties in Nederland en Belgie.

 

Sint Maarten
1700 jaar geleden deelde Martinus van Tours, ofwel Sint Maarten, zijn mantel met een bedelaar bij de poort van de Franse stad Amiens. De manteldeling staat symbool voor barmhartigheid en solidariteit en inspireert al eeuwen vele mensen in Europa en elders in de wereld.

Martinus-pad 2017: van Parijs, via Amiens en Ieper naar Utrecht
De nieuwe Europese culturele route ‘het Martinus-pad, is een traject langs historisch erfgoed van oorlog en vrede. In 2017 loopt Tjerk samen met zijn ezeltje Lodewijk deze 800 kilometer lange route van Parijs naar Utrecht. Hij ervaart wat het is om lopend, open en kwetsbaar, onderweg te gaan en afhankelijk te zijn van anderen. Hij wordt geconfronteerd met tijd, afstand en grenzen, maar ook met zijn verlangens, de drang naar controle en bezit. 

Martinus-pad 2018: van Utrecht, via Leeuwarden naar Groningen
Deze zomer trekt Tjerk het Martinus-pad door naar Noord-Nederland, van Domtoren naar Martinitoren. Samen met ezeltje Lodewijk loopt hij stapvoets vanaf 1 juli via de Vecht naar Noord-Holland, via de Afsluitdijk naar de provincie Friesland, als onderdeel van het programma Leeuwarden 2018. Het thema Iepen Mienskip (open gemeenschap) heeft een directe link met het thema delen en onderweg bezoeken Tjerk en Lodewijk allerlei projecten en programmaonderdelen van de Europese culturele hoofdstad. Vervolgens lopen ze in augustus naar hun eindbestemming, de Martini-toren in Groningen.

Geïnspireerd door het levensverhaal van Martinus wisselt Tjerk ervaringen uit over het thema delen met mensen die hij onderweg ontmoet. Zoals het delen van tijd, verhalen, liefde, verdriet en bezit. In de grote zin van het woord; het delen van onze planeet en het delen van vrede. De ervaringen van onderweg zijn te volgen via vlogs op Tjerk zijn YouTube kanaal en via zijn andere social media. 

Crowdfunding campagne 2018 en delen
Zoals Martinus de helft van zijn mantel deelde, zo deelt Tjerk de helft van het bedrag dat hij middels de crowdfunding campagne verzamelt met bijzondere persoonlijke initiatieven die hij onderweg tegen komt. Wil je daar meer over lezen en de reis en het project steunen? Dat is heel welkom: Klik hier voor de crowdfunding campagne!

Bonne Route! – de voorstelling
Deze inspirerende maar ook intensieve voettocht van Eiffeltoren naar Martinitoren vol bijzondere verhalen heeft geleid tot Bonne Route!, Tjerks derde theatervoorstelling, die hij van 23 t/m 27 augustus speelt op het theaterfestival Noorderzon in Groningen en vervolgens op andere locaties in Nederland en België. Kijk in de agenda voor alle speeldata.

Support
De Universiteitskliniek voor Paarden van de Universiteit Utrecht ondersteunt Bonne Route! door middel van advies en veterinaire zorg voor het ezeltje Lodewijk. Anemone Horse Trucks en Triorep uit Scherpenzeel houden ons mobiel met goed en veilig vervoer.

Fondsen/Partners

Meer informatie over de andere projecten, achtergronden én de actuele speellijst vind je onder de menuknoppen bovenaan deze pagina. Wil je op de hoogte blijven? Meld je rechts aan voor de nieuwsbrief of volg Tjerk via Social Media; Twitter, YouTube, Spotify Instagram en Facebook.