Tjerk Ridder

THEATERMAKER EN MUZIKANT

TREKHAAK GEZOCHT!

Je hebt anderen nodig om verder te komen

In 2010 liftte Tjerk Ridder van Utrecht naar Istanbul met een caravan – maar zonder auto – onder de vlag ‘Trekhaak Gezocht! – Je hebt anderen nodig om verder te komen’ . Als maatschappelijk Europees onderzoek naar welwillendheid, gastvrijheid en vertrouwen ging hij op zoek naar de dromen en grenzen van vele Europeanen die hem een trekhaak boden. Uit de reis is een theatervoorstelling en een boek voortgekomen.

 

Multimediale theatervoorstelling
Geïnspireerd door de ervaringen van onderweg ontstond de multimediale muziektheatervoorstelling Trekhaak Gezocht!: Je hebt anderen nodig om verder te komen. De theatervoorstelling is een combinatie van vertellingen, liedjes en filmmateriaal: een unieke beleving waarin Tjerk Ridder samen met musicus Jochem Braat het publiek meeneemt op reis aan de hand van universele thema’s als oorsprong, dromen, daadkracht, eenzaamheid, gastvrijheid, vooroordelen en vertrouwen. 

De voorstelling laat de mogelijkheden van nieuwe verbindingen zien en maakt zichtbaar wat er kan gebeuren als mensen zich open durven te stellen voor het onbekende. Het succesvolle programma prikkelt en inspireert; het gaat over buiten de lijnen denken en laat zien dat er veel meer mogelijk is dan je van te voren zou kunnen bedenken.

De première vond plaats in het Dutch Culture Center tijdens de Wereld Expo in Shanghai en is sindsdien honderden keren gespeeld o.a. op theaterfestivals De Parade, Lowlands, Noorderzon, Onderstroom, Crossing Border en het Duitse Extraschicht festival. De voorstelling wordt ook nog steeds veel ingezet op werkconferenties, congressen en ter inspiratie voor veranderingsprocessen van organisaties en bedrijven, educatieve of sociale instellingen.

Het boek en de herziene versie

Samen met schrijver/journalist Peter Bijl bracht Tjerk Ridder in eigen beheer het boek Trekhaak Gezocht! – Je hebt anderen nodig om verder te komen uit; een kleurrijke verzameling verhalen en foto’s, ontstaan tijdens de bijzondere Europese caravanlift-reis. 

Sinds de eerste druk van het boek in augustus 2011 verscheen gingen er meer dan 5000 exemplaren over de toonbank. In 2013 is de Duitstalige versie; Anhängerkupplung Gesucht, man braucht andere, um voranzukommen, via Patmos Verlag uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Vrijdag 5 mei 2017 is het boek verschenen in een volledig herziene versie. Het boek wordt geopend door een voorwoord van Herman van Veen, kent in vergelijking met de eerste druk diverse nieuwe verhalen en is, ingegeven door de veranderde situatie in Europa, door Tjerk en Peter voorzien van een actueel nawoord. 

De 164 pagina’s tellende herziene versie van het boek is verkrijgbaar via de bekende webshops alsook bij de boekhandel in Nederland en België. ISBN: 978-90-817624-1-0.

 

´Als we reizen doen we dat voor zaken of de lol.

Niet iedereen blijkbaar: Tjerk Ridder en Peter Bijl pakken de oeroude draad weer op,

zij gingen onderweg, wellicht op zoek naar wat wij ooit in beschaafder tijden waren, reizigers´

(Herman van Veen, fragment voorwoord Trekhaak Gezocht!)

 

Multimediale verdieping

De belevenissen van onderweg worden online via YouTube verdiept met de liedjes en filmfragmenten. Bekijk hier het filmfragment, Vukovar of ga voor meer filmmateriaal naar de afspeellijst op YouTube.

Beluister via Spotify alle nummers van de voorstelling en het boek.

Meer informatie over de andere projecten, achtergronden én de actuele speellijst vind je onder de menuknoppen bovenaan deze pagina. Wil je op de hoogte blijven? Meld je rechts aan voor de nieuwsbrief of volg Tjerk via Social Media; Twitter, YouTube, Instagram en Facebook.