Tjerk Ridder

THEATERMAKER EN MUZIKANT

TREKHAAK GEZOCHT!

Je hebt anderen nodig om verder te komen

In 2010 liftte Tjerk Ridder van Utrecht naar Istanbul met een caravan – maar zonder auto – onder de vlag ‘Trekhaak Gezocht! – Je hebt anderen nodig om verder te komen’ . Als maatschappelijk Europees onderzoek naar welwillendheid, gastvrijheid en vertrouwen ging hij op zoek naar de dromen en grenzen van vele Europeanen die hem een trekhaak boden. Uit de reis is een theatervoorstelling en een boek voortgekomen.

 

Multimediale theatervoorstelling
Geïnspireerd door de ervaringen van onderweg ontstond de muziektheatervoorstelling Trekhaak Gezocht!: Je hebt anderen nodig om verder te komen. De theatervoorstelling is een combinatie van vertellingen, liedjes en filmmateriaal: een unieke beleving waarin Tjerk Ridder, begeleid door pianist Jochem Braat, contrabassist Caroline Kamp en percussionist Daan van Kasteren, het publiek meeneemt op reis aan de hand van universele thema’s als oorsprong, dromen, daadkracht, eenzaamheid, gastvrijheid, vooroordelen en vertrouwen. 

De voorstelling laat de mogelijkheden van nieuwe verbindingen zien en maakt zichtbaar wat er kan gebeuren als mensen zich open durven te stellen voor het onbekende. Het succesvolle programma prikkelt en inspireert; het gaat over buiten de lijnen denken en laat zien dat er veel meer mogelijk is dan je van te voren zou kunnen bedenken.

De première vond plaats in het Dutch Culture Center tijdens de Wereld Expo in Shanghai en is sindsdien honderden keren gespeeld o.a. op theaterfestivals De Parade, Lowlands, Noorderzon, Onderstroom, Crossing Border en het Duitse Extraschicht festival. De voorstelling wordt ook nog steeds veel ingezet op werkconferenties, congressen en ter inspiratie voor veranderingsprocessen van organisaties en bedrijven, educatieve of sociale instellingen.

Michael Lucassen / TIIN Capital B.V
Tjerk is gepassioneerd, enthousiast, vernieuwend en pragmatisch. Hij zet de aanwezigen aan te denken en te dromen… En daar ook iets mee te doen. Als Tjerk een evenement of dag komt opluisteren zal je hem niet snel vergeten.

Marcel de Groot / VodafoneZiggo
Wat mij het meest is bijgebleven is dat je niet moet blijven hangen in wat je al hebt. Je moet blijven openstaan voor nieuwe mogelijkheden. 

 

Het boek en de herziene versie

Samen met schrijver/journalist Peter Bijl bracht Tjerk Ridder in eigen beheer het boek Trekhaak Gezocht! – Je hebt anderen nodig om verder te komen uit; een kleurrijke verzameling verhalen en foto’s, ontstaan tijdens de bijzondere Europese caravanlift-reis. 

Sinds de eerste druk van het boek in augustus 2011 verscheen zijn er meer dan 5000 exemplaren verkocht. In 2013 is de Duitstalige versie; Anhängerkupplung Gesucht, man braucht andere, um voranzukommen, via Patmos Verlag uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Op 5 mei 2017 is een volledig herziene Nederlandse versie van het boek verschenen. De herziene versie wordt geopend door een voorwoord van Herman van Veen en kent in vergelijking met de eerste versie van het boek diverse nieuwe verhalen. Ingegeven door de veranderde politieke situatie in Europa hebben Tjerk en Peter de herziene versie voorzien van een actueel nawoord.

De 164 pagina’s tellende herziene versie van het boek is voor 20,- euro na de voorstelling verkrijgbaar of u kunt een exemplaar bestellen door een mail te sturen.

´Als we reizen doen we dat voor zaken of de lol. Niet iedereen blijkbaar: Tjerk Ridder en Peter Bijl pakken de oeroude draad weer op. Zij gingen onderweg, wellicht op zoek naar wat wij ooit in beschaafder tijden waren, reizigers´

(Herman van Veen, fragment voorwoord Trekhaak Gezocht!)

Internationale mediahit, YouTube en Spotify

Trekhaak Gezocht! groeide uit tot een internationale media-hit in tien verschillende Europese landen met veel aandacht op televisie, radio, in kranten en online. Op het Trekhaak Gezocht-YouTube-kanaal staat een playlist met verschillende nieuwsitems van onderweg. Ook worden de belevenissen van onderweg op YouTube verdiept met filmfragmenten en de liedjes van de theatervoorstelling.
Bekijk hieronder alvast het filmfragment, Vukovar, ga voor meer filmmateriaal naar de afspeellijst op het Trekhaak Gezocht-YouTube-kanaal.

Via Spotify kan je ook alle nummers van de theatervoorstelling beluisteren.

Meer informatie over de andere projecten, achtergronden én de actuele speellijst vind je onder de menuknoppen bovenaan deze pagina. Wil je op de hoogte blijven? Meld je rechts aan voor de nieuwsbrief of volg Tjerk via Social Media; Twitter, YouTube, Spotify Instagram en Facebook.