Tjerk Ridder

THEATERMAKER EN MUZIKANT

TREKHAAK GEZOCHT!

– Je hebt anderen nodig om verder te komen –

In 2010 liftte Tjerk Ridder van Utrecht naar Istanbul met een caravan – maar zonder auto – onder de vlag ‘Trekhaak Gezocht! – Je hebt anderen nodig om verder te komen’. Als maatschappelijk Europees onderzoek naar welwillendheid, gastvrijheid en vertrouwen ging hij op zoek naar de dromen en grenzen van vele Europeanen die hem een trekhaak boden. De multimediale voorstelling ‘Trekhaak Gezocht!’ die is voortgekomen uit de reis ging in première op de Wereldexpo in Shanghai en was daarna onder andere te zien op culturele festivals als Lowlands, De Parade, Crossing Border en het Duitse Extraschicht festival. De voorstelling wordt nog altijd gespeeld op werkconferenties, congressen en ter inspiratie voor veranderingsprocessen in bedrijven, organisaties, scholen en universiteiten. Het boek over de reis is verschenen in het Nederlands, Engels en Duits en is verkrijgbaar in de boekhandel.

 

 

Multimediale theatervoorstelling
Geïnspireerd door de ervaringen onderweg ontstond de multimedia voorstelling: ‘Trekhaak Gezocht!’ Een unieke beleving waarin Tjerk Ridder het publiek meeneemt op reis aan de hand van universele thema’s als oorsprong, dromen, daadkracht, eenzaamheid, gastvrijheid, vooroordelen en vertrouwen. De theatervoorstelling is een combinatie van vertellingen, songs en filmmateriaal. De voorstelling laat de mogelijkheden van nieuwe verbindingen zien en maakt zichtbaar wat er kan gebeuren als mensen zich open durven te stellen voor het onbekende. De voorstelling prikkelt en inspireert; het gaat over buiten de lijnen denken en laat zien dat er veel meer mogelijk is dan je van te voren zou kunnen bedenken.

De première vond plaats in het Dutch Culture Center tijdens de Wereld Expo in Shanghai en was daarna o.a. te zien op theaterfestivals De Parade, Lowlands, Noorderzon en Crossing Border.

Het boek
Het boek,Trekhaak Gezocht! – you need others to keep you going is een kleurrijke verzameling, verhalen, foto’s, songs, filmfragmenten en ervaringen, met bijdragen van liftgevers uit verschillende landen. Op de bijbehorende DVD vindt u de songs van de theatervoorstelling en uniek filmmateriaal van onderweg. Het 156 pagina’s tellende boek is in zowel Nederlands als in het Engels en verkrijgbaar bij de boekhandel in Nederland en België.
ISBN: 978-90-817624-0-3.

In september 2013 is de Duitstalige versie; ‘Anhängerkupplung Gesucht, man braucht andere, um voranzukommen‘, uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland via Patmos Verlag.

 

Beluister de titelsong Unterwegs. Klik hier of ga naar Spotify om het hele album te beluisteren.

 

Bekijk het filmfragment, Vukovar