Tjerk Ridder

THEATERMAKER EN MUZIKANT

TREKHAAK GEZOCHT!

– Je hebt anderen nodig om verder te komen –

In 2010 liftte Tjerk Ridder van Utrecht naar Istanbul met een caravan – maar zonder auto – onder de vlag Trekhaak Gezocht! – Je hebt anderen nodig om verder te komen. Als maatschappelijk Europees onderzoek naar welwillendheid, gastvrijheid en vertrouwen ging hij op zoek naar de dromen en grenzen van vele Europeanen die hem een trekhaak boden. De multimediale voorstelling Trekhaak Gezocht! die is voortgekomen uit de reis ging in première op de Wereldexpo in Shanghai en was daarna onder andere te zien op culturele festivals als Lowlands, De Parade en Crossing Border. De succesvolle voorstelling wordt nog altijd gespeeld op werkconferenties, congressen en ter inspiratie voor veranderingsprocessen van organisaties en bedrijven, educatieve of sociale instellingen.
Het boek over de reis is verschenen in het Nederlands en Duits en is verkrijgbaar in de boekhandel.

 

 

Multimediale theatervoorstelling
Geïnspireerd door de ervaringen onderweg ontstond de multimedia voorstelling: Trekhaak Gezocht! Een unieke beleving waarin Tjerk Ridder samen met musicus Jochem Braat het publiek meeneemt op reis aan de hand van universele thema’s als oorsprong, dromen, daadkracht, eenzaamheid, gastvrijheid, vooroordelen en vertrouwen. De theatervoorstelling is een combinatie van vertellingen, liedjes en filmmateriaal. De voorstelling laat de mogelijkheden van nieuwe verbindingen zien en maakt zichtbaar wat er kan gebeuren als mensen zich open durven te stellen voor het onbekende. De voorstelling prikkelt en inspireert; het gaat over buiten de lijnen denken en laat zien dat er veel meer mogelijk is dan je van te voren zou kunnen bedenken.

De première vond plaats in het Dutch Culture Center tijdens de Wereld Expo in Shanghai en is sindsdien honderden keren gespeeld o.a. op theaterfestivals De Parade, Lowlands, Noorderzon, Onderstroom, Crossing Border en het Duitse Extraschicht festival.

Het boek en de herziene versie
Samen met journalist Peter Bijl bracht Tjerk Ridder in eigen beheer het boek Trekhaak Gezocht! – je hebt anderen nodig om verder te komen uit. Een kleurrijke verzameling verhalen en foto’s ontstaan tijdens de bijzondere Europese caravanlift-reis. De belevenissen van onderweg worden online via YouTube verdiept met de liedjes en filmfragmenten. Sinds de eerste druk van het boek in augustus 2011 verscheen gingen er meer dan 5000 exemplaren over de toonbank.

In 2013 is de Duitstalige versie; Anhängerkupplung Gesucht, man braucht andere, um voranzukommen, via Patmos Verlag uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Vrijdag 5 mei 2017 komt officieel de herziene versie van het boek uit. Het speciaal voor de Duitse editie geschreven voorwoord van Herman van Veen is in dit boek voor het eerst in het Nederlands te lezen. Het is een van de vijf nieuwe verhalen die deze editie onderscheidt van de oorspronkelijke versie. Tevens hebben Tjerk en Peter hun boek voor deze editie voorzien van een actueel nawoord. De 164 pagina’s tellende herziene versie van het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel in Nederland en België. ISBN: 978-90-817624-1-0

Beluister de titelsong Unterwegs. Klik hier of ga naar Spotify om het hele album te beluisteren.

 

Bekijk het filmfragment, Vukovar of ga voor meer filmmateriaal naar YouTube.